Írta:


DARREN SHAN
A Darren Shan-sorozat

A Brit Könyvkereskedők Nagydíjával jutalmazott Darren Shan-sorozat egyetlen, igen hosszú mesét ad elő számunkra részletekben; mintha a Gyűrűk Urát 8-10 könyvre osztanánk fel. A vámpírok, vérszipolyok és a vadászok háborújáa régóta zajlik, egyik veszélyesebb, mint a másik, ráadásul maguk az üldözőik is igencsak furcsa teremtmények. Ott van például Harkat, a zöldszemű, szemhéjtalan törpe, akinek arcát nem elég, hogy csúnya hegek borítják, de még a levegőt be sem lélegezheti, csak a maszkjával, mert belehalna, valamint a vámpír-gyerek Darren is, aki a vámpírrá válása óta nem igazán öregedett, holott testével ellentétben igenis felnőtt érzéseket táplál, ráadásul ő Vámpírherceg.
Folyamatos üldözések mindkét oldalról, harcok és fájó testi-lelki sérülések, vissza-visszatérő szereplők, szerelem, bosszú; minden egyesül ebben a sorozatban.
A történetek és azok megfogalmazása nem éppen magasröptű, de elsősorban gyerekeknek készült e sorozat, így ne vessük ezt az író szemére; az azonban több, mint bosszantó, hogy például Az Éjszaka Szövetségesei-részben nem tudjuk meg, mi történt pontosan s a legizgalmasabb résznél -ezt már a filmsorozatoknál is igen utáltam- elvágják a történetet; tessék megvenni a következőt, majd abból kiderül!
Igazából nem szeretném egyenként elemezni most a regényeket, mert az igen hosszú lenne, de mindeképp említést érdemel nemcsak népszerűsége miatt, de a vámpíros témája miatt is kivált, hogy gyerekeknek készült. Mindezek mellett nincs elkötelezettség amellett a könyvben, hogy minden vámpír gonosz -elvégre is a főszereplő is az, mégsem egy vadállat-, tehát megpróbálja a régi vámpíros filmek sztereotípiáit elűzni, amit ugyan mostanában a vámpírfilmek is előszeretettel próbálnak megtenni; az Interjú a Vámpírral és a Penge után valóságos őrület tört ki a filmesek között, hogy mégsem gonosz minden vámpír és ezt feltétleül be kell mutatniuk harminc szinte teljsen azonos filmben is...

A könyvsorozat szakít a gyerekmesék hagyományával, mint a Harry Potter is tette és érződik rajta annak hatása is. Mesebéli lények, de a sötét oldalról, némi komorsággal megfűszerezve. Itt nem a gonosz királyfi vagy a mostoha az ellenség és nem nappal, tündérmese díszletei között játszódik a történet; jóval sötétebb a hangulata, de csak annyira, amennyi egy gyerek számára megemészthető, így az idősebbek talán kissé fintoroghatnak miatta, de ne feledjük, hogy ez gyerekkönyv. Elsősorban az ő lelkivilágukat kellett megfogni evvel és úgy megalkotni, hogy ők is értsék, ez azonban korlátok közé is szorította némileg íróját, ám igen ügyesen hidalta át e részeket.

Darren Shan is felismerte, -J.K.Rowling-hoz hasonlóan- hogy a mai gyerekek, akik a híradókban és mindenfelé gyilkosságokat látnak, már elvesztették a Hófehérkéhez fűződő viszonyt; a gyerekek is változnak és a régi, ezerszer megunt történetek helyett egy akciódúsabb, nem nyáladzós történetre vágynak, hiszen a fehér lovas, szőke királyfi számukra már nem álomlovag többé, csupán egy szerencsétlen flótás. Az újítás meghozta eredményét, a könyvsorozat sikeres és egyáltalán nem mondható rossznak, holott igen sok sablont használ, de egy ifjú olvasó ezt még nem fogja érzékelni és nagyon jól szórakozik az olvasása közben, a szülőknek pedig nem kell tartaniuk attól, hogy deformálja gyermekük lelkét a történet. Vámpíros, vérszipolyos, de inkább kedvesen finom és nem omlanak a belek vagy folyik literszámra a vér; pusztán a gonosz elleni küzdelmet más formában adja elő, mint azt az idősebb korosztály megszokta. Emiatt viszont nem érdemes hőbörögni, mert a könyv nem brutális és számukra is kellemes órákat szerezhet, amennyiben elolvassák.