STEPHEN KING
Tortúra

Stephen King legnagyobb erénye, hogy könyveiben olyan karaktereket képes létrehozni és mozgatni, akik egyedülálló személyiséggel rendelkeznek; egyéni problémákkal, álmokkal, reményekkel teli lelkek, akik sokszor valamilyen esemény következtében deformálódnak azzá, amivé.
A Tortúra című könyve a legjobban sikerült alkotása, ráadásul a legborzasztóbb érzés, amit érzünk olvasása közben: ez tényleg megtörténhet bármikor. Vagy már meg is történt?
A történet a valóságban zajlik, reális események közepette.

Paul Sheldon híres-hírhedt író; Tortúra-sorozata az ő felfogása szerint nem több valami szappanoperánál vagy romantikus-nyálas történetek elegyénél, ám a sikert mégis ez hozza meg a számára. Legújabb könyve azonban teljességgel más irányba tart, megpróbálván kilépni a Tortúra-skatulyából és megmutatni a szakkritikusoknak, hogy igenis nagyszerű író ő. A könyv befejezésétpezsgővel ünnepli meg, aminek hatására bódult állapotba kerül és nem figyelvén az előrejelzésre elindul, hogy autóval tegye meg az utat, ami előtte áll. Hibás döntés volt ez.

Autója hamarosan a hóviharban felborul és szinte teljességgel összeroncsolja Paul lábait; amikor magához tér rövid "kómájából", intravénásan táplálva találja magát egy házban, Annie Wilkis felügyelete alatt. A nő a "Legynagyobb Rajongója".
És a legőrültebb is...

A férfi hamarosan szembesül a nő furcsa elmeállapotával és annak mind inkább őrületbe csapó leépülésével, miközben ő maga gyógyszerfüggő lesz és némi "ráhatás" után belekezd, hogy feltámassza az éppencsak megölt Tortúra Virgót, legnagyobb írói karakterét, akit oly nagyon gyűlöl.
A könyv elkészülte azonban közel sem annyira egyszerű, mint amikor mindezt saját szobájában tette; a nő cselekedetei közben ő maga is kis híján megőrül.


King mesterien irányítja a történetet, a töle megszokott borzongást leginkább a "valóság" érzése adja, hiszen reális történet reális karakterekkel, akik köztünk élnek.
A magatehetetlen férfi és az őrültnek való kiszolgáltatottság keserves, fájdalmas, néha kis híján halálos eseményei letehetetlenné teszik az író legnagyobb alkotását, amely a többi művéhez képest elég rövid, ám minden szava ott van a helyén.

A könyvből film is készült, amire nem mondható, hogy rossz, de korántsem hozza a könyv sajátos hangulatát, ráadásul a fiatal nézők miatt néhány rész nem lett adoptálva belőle. A film női főszereplője Oscar-díjban részesült -megérdemelten. Ez a díj nem egyenértékű azokkal, amiket manapság osztanak, ez tényleg egy jó alakításnak köszönhető, hiszen Annie karaktere annyira egyedi és szinte szánalomra méltó, hogy nem játszhatná el akármelyik Hollywood-i kirakatbábu.