Írta:HOWARD PHILLIPS LOVECRAFT
Összes Muvei I-II-III.
 


 

Szintén egy, a Szukits Kiadó által nemrég kiadott könyvsorozatot vettünk górcsõ alá és mivel [Fókusz]-unkban Howard Phillips Lovecraftet is szerepel, így természetes és logikus lépés, hogy az õ mûveibõl álló háromkötetes kiadványt elemezzük ki.

Ahogyan a Poe-összesnél is, itt sem szakítottak hagyományaikkal -tegyük hozzá, szerencsére. A kötetek vastagborítósak, vaskosak és a papírlapok is megfelelõen vastagok ahhoz, hogy kiállják -legalábbis hosszabb ideig- az idõ és az olvasó kezének próbáját. Nehezen szakad és a tinta nem maszatolódik, méretileg pontosan megegyezik a Poe -és más, e kiadó által kiadott- összesével, így még a hordozható kategóriába esik.

Maga a borító egyszerû fekete háttérrel (Lovecraft-összesnél ez a legtalálóbb szín, úgy hiszem) rendelkezik, amin némi színdíszítéssel árnyalatos lilával vagy zölddel válik el tõle a szerzõ jól kiemelt neve. Poe-val ellentétben a könyv alsóbb felénél nem a szerzõ arcképét láthatjuk, hanem egy rajzot, ami tipikusan Lovecraft világához igazodik és onnan merít, a kép szélét lezáró keret nagyon szépen kidolgozott és nem klisére épít.

A kiadó logoja ismét (szokásukhoz hûen) a hátsó borítón látható, nem nagy és nem elsõdleges -szemet szúró-  szerencsére; nem esnek abba a marketing-hibába, hogy õk maguk fontosabbak a szerzõnél is.
Külön említést érdemel, hogy több novellát Kornya Zsolt fordított a kötetben -aki maga szerkeszti is a kiadványt-, sokaknak talán a Raoul Reiner név ismerõsebb, de természetesen ugyanarról a személyrõl van szó; a magyar dark-fantasy mufaj egyik legnagyobb kiválóságáról.

Sajnálatos azonban, hogy -nem tudni mi okból kifolyólag- csak a második szám kapható és interneten is csak ez a rész rendelhetõ meg a www.alexandra.hu-n, amely címen egy kellemesen áttekintheto, bo választékú és netes rendelés esetén a legnagyobb kedvezményt (15%) nyújtó, alacsony postaköltségu és gyors, biztos kiszállítású könyvesboltot találunk.

(A GothX utánajárt és kiderült, hogy a harmadik kötet még nem került nyomdába. Várható megjelenésérõl nem tudni információkat.
Újabb információk és utánjárás nyomán kiderült, hogy a
www.libri.hu -n még kapható az elso kötet is, igaz, mindössze 5% kedvezménnyel és elég sok postaköltség felszámításával a többiekhez képest -de legalább van belole.)

Mindezekkel egyetemben megintcsak meg kell állapítanunk, hogy a Szukits kiadó mostani "összes"-sorozatai végre betölteni látszanak egy ûrt Magyarországon, Lovecraft mellett már ott találtam a Dûne-sorozatot is, valamint Asimovot szintén.

Úgy érzem, hogy egy olyan igényes gyûjtemény, amelynek ára 3500 forint körül mozog darabonként nem drága és reális, ha azt vesszük, hogy az általában igénytelenebb, vékonyka kötetek ugyanezen szerzõktõl 1500-2000 forintokba kerülnek és sokukban szinte ugyanazon írások lelhetõek fel két-háromszáz oldalon, míg itt átlagosan 5-600 körül mozog az oldalszám és méretbeli nagyságuk által több szöveg is fér el bennük, így több novella, vers, egyéb.

A könyvsorozatról ugyanaz elmondható, mint a kiadó "összes"-eirol: odafigyeléssel készült életmu, amely rajongóknak és irodalomkedveloknek kötelezo darab!

Ismételtem azt kell mondanom, hogy köszönettel tartoznak Lovecraft és még jópár szerzõ jelenlegi vagy leendõ rajongóik, nagyszerû kötettel gazdagodhatnak azok, akik megvásárolják ezeket a tényleg kivételesen igényes köteteket.
Egyetlen negatívumként talán az hozható fel, hogy a fejléc jobb oldalán lehetne az aktuális novella címe a jobb átláthatóág érdekében a kötet címe helyett. (Ez pedig a Poe-összesre is vonatkozik.)

Egy kis negatív kritika a végén; az általam megvásárolt kötet egyik darabjánál igen bántó nyomdahiba található: több oldalra kétszer nyomtatták a szöveget (nagyjából 20-30 oldalról lehet szó) és eme, egymást nem fedő, hanem kissé elcsúszott betűkavalkáv szinte olvashatatlanná tette a novellát. Minden valószínűség szerint azonban csupán egyedi "baleset"-ről lehet szó, amit a Kiadó biztosan cserélne, én nem próbálkoztam vele.