MU ONLINE
www.muonline.com

 

 Mivel Magyarországon is közkedveltek az MMORPG-k (MassiveMultiplayer Online Game =Interneten játszható szerepjáték), így gondoltam megosztom személyes tapasztalataimat egy 3D-s, ingyenes(!) programról, amelyet a Webzen
cég készített Koreában. Tudni kell, hogy Korea az MMORPG-k világvárosa köszönhetően annak a mérhetetlen állami támogatásnak, amellyel sikerült majdnem mindenhová 7000 HUF-nak megfelelő összegért bevezettetni a 15Mb/s-es(!!!) internetet. Amikor az Everquest elérte a 200,000-es álomhatárt (azóta már jóval többet persze), akkor Koreában már 2-3 millióan játszottak a csak ott kiadott MMORG-vel. Nem elzárkózás az oka annak, hogy rengeteg játék csak ottjelenik meg; a koreaiak, a kínaiak és a japánok merőben másféle stílust kedvelnek, amely az európai és amerikai játékosok számára szokatlan, így kevésbé jövedelmező. Mindehhez meg kell jegyezni, hogy a legújabb játékokat már világszerte árulják és angolul megy jó részük. Korea-ban az állam jó húzásának köszönhetően nagyjából 50 millióra tehető az MMORPG-sek száma, ám ez iszonyatos iramban növekszik még mindig, hiszen internet-kávézóból is minden sarkon találunk ott egyet.

A MU Online is Koreai, ám nem kell megijedni, minden angolul szól hozzánk, aki játsott a Diabloval vagy hasonló játékokkal, annak nem kell új szavakat megtanulnia. Látszik a programon, hogy "világnyelven" akarták megcsinálni, így semmi olyan szó nincs benne igazából, amelyiket egy számítógépet használó default meg nem értene.

Annyi a dolgunk, hogy a
www.muonline.com oldalon regisztráljuk magunkat, majd letöltjük a programot és felinstalláljuk (egy patch is tartozik hozzá!), amdj mehetünk is játszani. Mivel 7 éve készült a játék, ezért ugyan nem diretx9-es effektekkel puffogtat, ám a magyar internetkapcsolatok és gépárak mellett ez egyáltalán nem baj. A játék még így is szép, ha nem is a grafika fellegvára; de ne felejtsük azért el, hogy mindezt ingyen kapjuk! (Magyarul: az akadékoskodjon, aki jobbat csinál és képes fent is tartani a több tucat servet bő 7 éven keresztül úgy, hogy a látogatottság még mindig nő!) Tipikus RPG programot kapunk, ha feltesszük gépünkre, amelyen minden karakter (a szörnyeken és néhány NPC-n (non-player-character = számítógép által irányított karakter /árusok, stb/  kívül) szó szeront máshogy néz ki. Bármiféle új ruhát veszünk fel, az meglátszik rajtunk, így egy városba betérve máris színkavalkád vár minket.
Ha figyelünk és keresünk, sok magyarral és magyar klánnal is találkozhatunk, pl:  [(HUN)ter], ha a játékosok engedélyezik, felteszek ide egy listát is a pontos nevükről, amely alapján bárkit el lehet venni barátnak és máris látjuk online-e és hol van, ha igen. Akár az MSN. Beépített chat és levelezőprogram is jár természetesen a játékhoz.
Lehetőség van bandaháborúkra, de akár színháborúkra is, bár utóbbi nem jellemző.
Lehetőség van egymás elleni harcra is, de van non-pvp-s server is, amelyeken egymást nem lehet megtámadni. Emellett tudunk árulni tárgyakat, így tőzsdeérzékünket is kihasználhatjuk (300.000-zenből 16 milliót csináltam 3 nap alatt).

Sajnos, küldetés nagyon kevés van, azok is csak magasabb szinten teljesíthetőek, így a henteés egy idő után unalmassá is válhat; ilyenkor jönnek jól az ottani társak és barátok, no meg a főtéren lévő kocsma, ahol le is ihatjuk magunkat a sárga földig :D
 
A játék alapvetően tehát nem egy WoW, de nem is fizetünk érte egy fillért sem, tehá ne keseregjünk, hanem kardot/botot/íjat a kézbe és essünk is neki!
A játék egyébként többféle verzióban létezik, egy-egyben 3 féle karakter közül választhatunk, ráadásul a mai napig fejlesztik és gyarapítják; a helyi szavazás szerint legközelebb új helyszínekkel fog bővülni az egyébként sem kis játszótér. (több tucat város és hely van benne, ahová szinttől függően léphetünk be).

Végül lássunk néhány képet a játékból, aki pedig több információt szeretne kapni róla, az vagy írjon a jobb oldalon látható e-mail címre vagy keressen fel a Maya servereken "dr4g0thic" néven és útbaigazítom.

KLIKK A KÉPEKRE A NAGY MÉRETÉRT