Írta: EDGAR ALLAN POE
Összes Művei I-II-III
(Szukits Kiadó
2001-2003)
 
 
 

A Szukits Kiadó gondozásában megjelent "Edgar Allan Poe Összes Mûvei" címû, háromkötetes sorozat minden tekintetben elismerést érdemel.
E kettõ vaskos és a harmadik, némileg vékonyabb, keménykötésû könyvek borítója egyszerû, mégis szép, szinte elõrevetíti a tartalmat és hangulatot teremt Poe írásaihoz. A lapok minõsége jónak mondható, ráadásul igen vastagok, tehát nehezebben gyûrõdnek vagy szakadnak, a kötet -szintén- vastag borítója is kiválóan védi a megpróbáltatásoktól e gyûjteményt.  Itt azonban negatívumként lehet megemlíteni, hogy a második kötet lapja eltér a másik kettõétõl, ez pedig nagyon szemet szúró (kivált, ha egymás mellé helyezzük õket a polcon), hiszen míg a másik kettõ hófehér és jobb minõségû, a másodiké jóval sárgább és kissé durvább felületû.
 

Az elsõ két részben Poe novelláit, esszéit, kritikáit, leveleit, elbeszéléseit, cikkeit  találjuk meg, a harmadikban pedig kizárólag csak verseit olvashatjuk. A kötetek végén igen tartalmas jegyzetgyûjtemény fogad minket, aminek egyetlen hátrányát maga Poe idézte elõ: ha tökéletesen meg akarjuk érteni E.A.P. írásait és utalásait, akkor bizony gyakran hátra kell lapoznunk egy-egy -általunk ismeretlen eredetû / nyelvû-  kifejezésnél vagy névnél, amibõl az következik, hogy az olvasó kiszakad az író által teremtett világból, ez pedig sosem jó.
A jegyzetek egyébként  jól megszerkesztettek és átfogó képet alkotnak, néha egy-egy novella kapcsán két oldalt is kitöltenek.

Méretileg elfogadható nagyságú mind, ha kisebb lenne, úgy egyenes arányban növekedne vele maga az oldalszám is, ami a két nagyobb gyûjteménynél most 600 fölött van, tehát szinte normál emberi  kézzel  megfoghatatlanná válna, felületi növekedésnél pedig vékonyabb lenne ugyan, de hordozhatatlan és tárolhatatlan. (lsd pl.: Sir A.C.Doyle - Sherlock Holmes Visszatér régebbi változata)
Belsõ tekintetében a betûk jól olvashatóak, a tinta nem maszatolódik -ahogy az elvárható lenne minden nyomdai munkánál, de sajnos a mai technika mellett sem mindig történik így-, a tördelés szemnek is kellemes, és a margók megfelelõ nagyságúak.

A harmadik kötetben (versek) az oldalszám körül két apró mintát láthatunk, ez mind esztétikailag, mind szépségérzet szempontjából nagyon eltalált és kellemesnek ható dísz, ami nem vonja el a figyelemet, mégis érezzük, hogy ott van és szinte azt is, hogy ez a kötet bizony versekbõl áll.

Ár tekintetében (2800-3300 Ft körül mind) azt kell mondanom, hogy aki szereti Poe-t, annak megéri és egyáltalán nem sokallható érte sem tartalmilag, sem semmiféle értelemben, kivált, ha hozzávesszük, hogy manapság 1500-2000 Ft-ért milyen -mind külsõ, mind tartalom tekintetében- silány minõségû  regényeket és könyveket kínálnak megvételre...

Mindent összevetve e kötet létrejöttéért csak dícséret -és köszönet-  jár a kiadónak és nem ez volt az elsõ hasonló munkájuk, hiszen létezik már -többek között- H.P.Lovecraft-, Asimov-, Dune  összes is -szintén az õ gondozásukban, hasonló minõségben.