Írta:


ALONE IN
THE DARK

 [ Képernyővédő ]
[ Galéria ]
[ Háttérképek ]
[ Linkajánló ]


 

Az "Alone In The Dark" címre minden irodalomkedvelő ember azonnal H.P.Lovecraft-ra asszociál -nem véletlenül.

Filmcímként azonban korántsem ennyire egyértelmű a figyelem, ugyanis egy kezdetben jól induló történet és hangulat nagyjából húsz perc után egy szemvillanás alatt eltűnik és helyét a megszokott klisék, valamint az unalmas és végeváró levegő lengi körül értelmetlen mértékű szörnyvadászattal.

A történet szerint (a filmet az Atari cég hasonló című PC-s játéka ihlette!)
 10.000 éve az abkániak, az ősi civilizáció teljes eltűnése előtt kinyitottak egy kaput, amelyen valami démoni lény jött át, mielőtt bezárhatták volna. A fennmaradt leletek szörnyekről és rémségekről beszélnek, így a kormány létrehozott egy ezeket kutató ügynökséget. A leletek összegyűjtése után Hudgens egy laboratóriumban megpróbálta egyesíteni a lényt és néhány árva gyereket, akik túlélték ugyan ezt, ám onnantól kezdve "Alvók" lettek...
Hogy a film csattanóit ne lőjük le, talán a továbbiakat csak nagy vonalakban vázolnám:

10 éves korától emlékezetkiesésben szenved főhősünk, aki valaha az Ügynökség tagja volt, majd a film előrehaladtával vissza is kerül közéjük, hogy szembeszálljanak a démoni lényekkel, amelyek valahogyan kitörtek és megpróbálják megölni őket. Előtte azonban Hudgens rátalál a koporsóra, ami oly régóta keres, majd ő maga kapzsi embereinek csapdájába esik és tiltakozása ellenére kinyitják azt, miután bezárták egy számára a későbbiek során menedékként szolgáló kajütbe. Amikor kimerészkedik, már minden tocsog a vérben és az összes ember halott a hajón. Nagyjából ez az a rész, ahol még akár 8-9 csillagot is kaphatott volna a film, ám hamarosan az eddigiek karikatúrájává válik az egész.
A későbbiekben James Bond kedvenc feltalálója is megjelenik a furcsa kütyüivel, mint a speciálisan a szörnyekre beállított erejű elemlámpa és modern hadi eszközökkel kezdenek neki az írtásuknak. A film kétharmada nem több, mint unalomba torkolló szörnyhentelés ahelyett, hogy folytatták volna úgy, mint kezdték.

"Az, hogy nem látsz valamit, még nem jelenti azt, hogy nem ölhet meg."
Sajnos a filmbéli idézet úgy 25 perc után elveszik és mi már tudjuk, mivel is állunk szemben, ami nagyban rontja az élvezeti értékét a filmnek, noha a vége igen meglepő az ilyesfajta nagyobb produkciókhoz képest.

Nézése közben az embernek néha a Resident Evil 2 jut eszébe, amely szintén nem nyújtott jobb élményt ennél a filmnél; mégis kísértetiesen hasonló légkör lengi körül mindkettőt.

Képi világát tekintve a végén nagyon szép jelenet látható, amikor a Kapun átlépnek; abban a néhány képkockában egy teljesen más jellegű film jelenik meg előttünk.

A film hivatalos honlapja ( www.aloneinthedarkmovie.com ) igen szépre sikeredett külsőleg, a többit tekintve pedig a szokásos tartalom vár ránk:
trailer, képernyővédő, hátterek, stáblista, szereplők, soundtrack, stb.

A film két lemezes soundtrackjén igen jónevű csapatok játszanak, a Nightwish "Wish I Had An Angel" című számának klippje pedig a filmből kivágott jeleneteket tartalmaz, igaz, maga a szám csak a stáblistakor csendül fel.

Akinek tetszett a Resident Evil duo, az nyugodtan nézze meg, aki pedig unja a limonádét, az hagyja "végső esetre" ezt a filmet.