Írta:


DRACULA 2000

 [ Képernyõvédõ ]
[ Galéria ]
[ Háttérképek ]
[ Linkajánló ]

 

 

Dracula történetét ezerszer dolgozták már fel különféle hozzáállással és témaválasztással, ám sajnos ezen filmek túlnyomó többsége sem az eredeti történetet nem veszi figyelembe, sem pedig az azóta kialakult Dracula-mítoszt sem nyálazza át a forgatókönyv megírása elõtt, így minõségükben a padló alá söpörhetõek. A Dracula 2000 ezen próbál javítani.

Az ilyesfajta filmeknél megszokhattuk a látványosabb helyeket, korhû(nek látszó) öltözékeket és a súlyos bakikat, amik a középkori világ megteremtésekor becsúszik. E film készítõi úgy gondolták, hogy mindezt azzal küszöbölik ki, hogy átteszik a jelenbe a történéseket és így nemcsak olcsóbb, de arányait tekintve kisebb hibalehetõségû alkotást hoznak létre.
Meglepõ módon sikerült nekik.

A történet szerint Van Helsing urat -aki mellesleg a piócák által kiszívott Dracula vérét adagolja magának rendszeresen a hosszabb élet érdekében- kirabolják és ellopják féltve õrzött koporsóját, bár a tolvajoknak fogalmuk sincs, mit is rejt. Nem árulok el nagy titkot, ha megmondom: magát Draculát, akit feszületekkel, ezüsttel és szinte teljesen kiszívott állapotban rejt a koporsó egészen addig, amíg a repülõn az egyikük ki nem nyitja és eközben megsebzi magát. Dracula hamarosan életre kel és miközben fiatalodik, egy fiatal eladólány kelti fel érdeklõdését. A végén a film közben értelmetlennek tûnõ jelenetek magyarázatot kapnak.

Többet nem szeretnék lelõni a filmbõl, ám el kell még mondani róla, hogy az effektek meglepõen jók lettek, többségük nemcsak a szemnek látványos, de kifejezetten ötletes és eredeti (a Biblia lapjai Dracula felé szállva szénné égnek, stb), emellett tökéletesen beleillik a mára kialakult képbe, amit a vámpítokról alakított ki a társadalom.
illúziókelték, a gravitáció semmibe vétele, stb, ezek mind igencsak jól és szépen elõjönnek a film során és néha hiányoljuk ugyan a csodás kastélyokat, a középkori ruhák finomságát és szépségét, ám elég könnyen megszokható a jelenben zaljó események látványa.
Alapvetõen sok újdonságot nem hoz a film, ám az eddigi sablonokat tökéletesen egyesíti és mutatja be egy kellemesen megrendezett filmben.

Aki vevõ az ilyen stílusa, az jól fog szórakozni rajta és a megszokott történet ellenére élvezni is fogja
(A film folytatása Dracula II címen jelent meg, errõl is olvasható itt hamarosan kritika.)

.