Írta:PORBÓL LETTÜNK,
GYÉMÁNTTÁ LESZÜNK?
Hányszor hallhattuk a "porból lettünk, s porrá leszünk" szöveg bármelyik verzióját életünkben, míg ez az esemény be nem következett? Valószínűleg nincs ember, aki ne szembesült volna vele élete során; ez azonban jelenünkre már nem érvényes.
A gyémánt természetes körülmények közötti létrejöttéhez szén és évmilliók szükségesek, magas hőmérséklet és nagy nyomás; mindezek összessége a természetben elég ritka, így a gyémánt is alapvetőan az kell, hogy legyen. Csakhogy az emberi lelemény -esetleg idiótaság- megváltoztatta már eddig is a természet logikus és normális menetét, miért lenne pont ez kivétel?

Először 1950-ben hoztak létre mesterségesen gyémántot ipari felhasználás céljából (üvegvágók, gyémántporos fúrófejek, stb-k előállítására), ám nemrég egy amerikai -ezen több okból sem csodálkozunk, ugye- férfi új ötlettel állt elő: emberi tetemekből állítja elő a gyémántot, így a halott szeretteinket akár gyűrűként vagy nyakláncdíszként is hordhatjuk. Bizarr az ötlet alapja, ám úgy tűnik, mégis van rá kereslet, bár az gy előállított gyémán karátban még nem éri el a természetest -bár már dolgoznak a megoldáson-, árban azonban jócskán ráver eme furcsa ékszer az eredetire. A cég már különböző színben és méretben is "gyártja" a díszeket, amelyek elkészítésénél a krematóriumból még a teljes elégés előtt kiemelik a holttestet, hiszen a szénből bizonyos idő után  -nagy hőmérsékleten- széndioxid lesz; így a hamvasztást félbeszakítják és kiemelik a hamvak közül a szenet, majd laboratóriumban háromezer fokra hevítik. ekkor kiég minden szennyeződés belőle és megmarad a grafit-jellegű anyag, amit Németországba szállítanak és hét-tíz napon át nyolcvanezer atmoszféra nyomáson és háromezer fokon kezelnek, míg létrejön a gyémánt. Egyelőre csak 0,25-1,3 karátos gyémántokat képesek előállítani, de rövidesen ez 3 karátra módosul.
A LifeGem Memorials cég ezen "találmánya" új hobbit indított el országukban, igaz, nem olcsó mulatság szerettünket az ujjunkon, nyakunkban vagy fülbevalónkban hordani, ám az, aki ezt a bizarr fajtáját választja "temetésül", megérdelmi az árat...